Welcome to Our Website

KOBİ’lerin yüzde 65’i sigortasız

İşletmeler başta afet riskleri olmak üzere birçok risklerle karşı karşıya kalırken özellikle ’lerin yüzde 65’i halen sigortasız. Sigorta sektörü ile iş dünyasının temsilcileri İzmir’de bir araya geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Eyüp Cemal Elmasoğlu ve AXA CEO’su Yavuz Ölken işletmelerin risklerini, sigorta sektörünün ekonomiye katkısını konuştu.

Yavuz Ölken, sanayi tesislerinde sigortalılık oranının yüzde 95’lerin üzerinde olmasına karşın KOBİ’lerin yüzde 65’inin sigortasız olduğunu belirterek, bir kısım KOBİ’nin sigorta farkındalığı olmadığını, bir kısmının ise gerekli önlemleri almadığı için sigorta bulamadığını söyledi. Ölken, iklim değişikliği nedeniyle Ege Bölge’sinin son 10 yılda tarihinde görmediği olayları yaşadığını ifade ederek, işletmeler açısından işgücü kaybı, kar kaybı, gelir kaybı, piyasa kaybı gibi yeni yeni risklerin ortaya çıktığını kaydetti.

SİGORTALANAMAYAN RİSK YOK

Ölken, sigortalanamayan risk olmadığını, gerekli önlemler alındığında sigorta yaptırılabildiğini vurgulayarak, “Önlemleriniz yoksa da hasara katılım yapıyorsunuz. Hasara katılım zor konu. Hasara katılım yapmayı beklememeliyiz. Doğru poliçeye doğru zamanda yapmamız gerekiyor” dedi. Hasar yönetiminde bile farklı modellere geçilmesi gerektiğinin altını çizen Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Değişen risklere karşı uygun sigorta poliçeleri yaratmamız lazım. Yaşadığımız örnekler var, yeterli kalmadığını görüyoruz. Sigortacıların çözüm ortağı olması lazım. En önemlisi sigortacıların görevi, ekonominin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak.”

EKSİK SİGORTAYA İZİN VERİLMEMELİ

Ender Yorgancılar, hasar olduğunda herkesin çareyi sigortada aradığını, doğru sigorta yapılırsa karşılığının alınacağını, eksik sigorta yapılması durumunda ise sigorta şirketinin ödeme yapmayacağını belirterek, şunları söyledi: “Son iki yıldır maliyetler arttığı için sanayiciler tarafından sigorta son sıralara atılıyor. Öncelikli konu olması lazım. Doğrusu; bütün sigortaları yılın belirli dönemine toplamak, sigorta şirketi ile mutabakatlı sigorta yapmak, bunu da enflasyona veya kuruna bağlayarak, eksik sigortaya mahal vermemek. Mesela, riskli sektörler sigorta bulamıyor deniyor. Bakıyorum bir boya fabrikası sigorta bulamamış ama diğeri yaptırmış. Demek ki sigorta şirketinin istemiş olduğu önlemleri yerine getirirsen poliçe bulabiliyorsun. Ben hiçbir önlem almayayım, sigorta yaptırayım dersen, sigorta şirketinin canı yanacak, sonuçta senin de canın yanacak.”

Cemal Elmasoğlu, hasar sonrası sigortasızlığın maliyetinin çok yüksek olduğuna değinerek, Sigortasız kalınmaması ile ilgili alınması gereken çok önemli tedbirler var. Bizim en büyük isyanlarımızdan bir tanesi kimya gibi riski sektörlerde sigorta bulunamaması. Bundan sonraki süreçte bu sektörlerin de poliçe altına alınabilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir